Cate ceva despre cutremur


Mai zilele trecute, nea’ Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului s-a suparat foc si para pe numitul Victorin Toader. Care este el directorul Institutului Roman de Seismologie Aplicata, deci o tzara concurent al d-lui Marmureanu in carevasazica predictiile despre zgaltaieli.
Anume, Gheorghe Marmureanu zice despre Victorin Toader ca e electronist si face predictii seismice, dar si caramizi, cica. E catranit rau si vrea sa-i inchida institutul pentru ca, zice d-l Marmureanu, baga lumea in sperieti cu predictiile sale.
Acuma serios vorbind, si d-l Toader a mai nimerit-o cate o data cu predictiile, vezi ceva de genul luna trecuta, cand „i-a iesit” un cutremur de vreo 4 grade si ceva, intr-o peroada anuntata. Dar predictii exacte nu se pot face nici la meteo, cu atatea scule si sateliti, darmite in seismologie, unde lucrurile se petrec la zeci, sau sute de kilometri sub noi, si nici macar nu putem vedea ce se petrece in strafundurile Terrei. Domnul Marmureanu, insa, e scolit prin SUA, a lucrat si si-a completat experienta in domeniu si pe acolo, si pare ca stie intr-adevar ce spune, si pana acum a avut dreptate. Dumnealui afirma ca doar peste 7 grade Richter putem sa ne ingrijoram in ce priveste un cutremur vrancean, iar acesta nicidecum nu are o ciclicitate de exact 25 de ani, acesta nefiind altceva decat o simpla medie aritmetica a succesiunilor cutremurelor vrancene mai mari de 7. Ori, de exemplu, intre un cutremur din 1838 si altul ceva mai cunoscut, din 1940, au trecut 102 ani!, deci chestia cu 25 de ani distanta cade.
Sa speram ca domnului Marmureanu ii va da dreptate timpul si in continuare, si sa mai speram ca un cutremur de peste 7 grade Richter este cat mai indepartat in timp.

Anunțuri

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s