Colectionarul compulsiv


Nu, nu sunt nici pe departe ceea ce pare la prima vedere atunci cand auzi denumirea lor. Nu se aseamana deloc cu colectionarii de monede, cu filatelistii, oric cu cei pasionati de brichete ori de servetele de la restaurante celebre. Este o boala, de curand descoperita si de care am aflat si eu zilele trecute.
Cu totii am vazut la tv cate o persoana in varsta scoasa din casa de pompieri, dimpreuna cu politia, pentru a i se face curat si dezinsectie in apartament din cauza ca vecinii nu mai pot suporta mirosurile ce emana din acea locuinta. Fiind cazuri de pe la noi, cu siguranta ca am pus cu totii intamplarea pe seama saraciei, si mai mult sa sigur ca ne-am gandit ca individul (individa) a luat-o razna si a inceput sa stranga orice de pe strada din cauza lipsei de incredere in siguranta zilei de maine. Am vazut insa zilele trecute un documentar pe unul din multele Discovery despre o familie in care tatal, septuagenar, sau in jur de aceasta varsta isi sustinea material fiul care dupa spusele tatalui nu se putea intretine singur, desi nu ducea lipsa de inteligenta, dar suferea de aceasta boala, a colectionarului compulsiv. Concret, fiul alegea diverse obiecte din magazine, iar tatal suporta intreaga cheltuiala, rezultand camere intregi cu sute si sute de lucruri depozitate. Mai tragic era faptul ca si mama barbatului suferea de aceeasi boala, iar tatal divortase deja de ceva vreme.
Se stiu putine despre aceasta boala, fiind inceputa cercetarea de relativ putin timp, dar si pentru faptul ca subiectii refuza sa accepte ca au o problema, si implicit refuza si colaborarea cu cadre medicale. Oamenii care prezinta aceasta problema se pun pe ei si pe vecinii lor in pericol datorita riscului de incendii si conditiilor neigienice in care-si duc existenta.
O alta fata a problemei o constituie colectionarea de animale, si acest lucru putand fi vazut pe la stirile de pe la noi, unde cineva era depistat cu zeci de caini si pisici in casa, intr-o mizerie crunta. Ce e mai grav este ca, colectionarea compulsiva poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, sex sau statut social. Adunatul compulsiv debuteaza de obicei la inceputul adolescentei, in jurul varstei de 11-12 ani si tinde sa se agraveze cu varsta. Pe masura ce boala se agraveaza, persoanele in cauza devin din ce in ce mai izolate de cei din jurul lor, chiar si de familie.
N-ar trebui, deci, sa mai zambim cand astfel de cazuri ne sunt prezentate la stiri. Din pacate, se poate ca unul de langa noi sa ajunga la fel.

Anunțuri

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s