Televiziunile şi rolul lor


Se spune că televiziunile au rol educativ, dar şi de gust. Adicătelea, ar trebui să ne şi îndrume către un anumit tip de dorinţă media.
Mi-e tare dor de filmele de pe timpul regimului trecut. Nu sunt un nostalgic, nici pe departe, dar şi cenzura îşi avea rolul ei. SELECTA VALORILE. De ce? Pentru că impunea un anume standard, mai ales în filmele de comedie, sub care dispăreai dacă nu făceai faţă.
Carevasăzică, pe timpul lui Ceaşcă umorul avea alte standarde. Altfel de umorişti existau, şi cu totul altfel de texte se scriau. Actorii jucau nişte texte curate, fara vulgarităţi, dar care te făceau să râzi până nu mai puteai.
Acum există tot felul de emisiuni „reality show” în care prostul gust e la el acasă, iar cei ce urmăresc emisiunile cu pricina sunt probabil cocalarii din Ferentari şi de aiurea. Oameni care abia aşteaptă să mai vadă o ceartă, fie ea şi regizată.
Umorul e şi el la pământ. Daca înainte vreme Vacanţa Mare avea un succes uriaş pe scenă, odată cu trecerea la teve au început încet-încet să scadă, după ce iniţial au avut succes la Protv.
Acum umorul de bază este constituit din imitaţii. Să-i imităm pe Băsescu, Becali, oligofrenul ăla de la Caransebeş, Boc şi alţii. Aşa am ajuns, să imitam, că de original nu mai suntem în stare.
Dar chiar nu mai poate fi promovat un nou Toma Caragiu, care ne aducea in pragul extazului de Revelion, nu mai poate fi adus în prim-plan un Amza Pellea, care-i făcea să râdă pe olteni şi moldoveni deopotrivă, chiar nu mai există un şugubăţ ca Dem Rădulescu?
Singura televiziune care încearcă să nu fie manelistă este tot TVR. Au deocamdata emisiuni decente, cum ar fi O dată în viată, Profesioniştii, 50 de minute cu Liiceanu şi Pleşu. Ar trebui însă ca TVR să se implice mai mult în reabilitarea umorului românesc. A impune un anume standard înseamnă să arăţi că ceea ce vrei tu să impui este cel mai mai bun produs de genul respectiv. Tot ce îmi doresc este să avem din nou emisiuni bune, în genul celor de divertisment de la italieni, cu care nu mai concurează la noi decât Dănutz SRL, şi umor de calitate, fără a fi vulgar.

Anunțuri

4 gânduri despre „Televiziunile şi rolul lor

 1. Mass-media din Romania (si de pretutindeni) „vinde” exact ce este nevoie pe „piata”.Daca la noi se vinde asa de bine umorul grobian ar trebui sa fie un semnal de alarma ….dar ce poti face atata timp cat publicul tinta (sa nu zic „target”)consuma in continuare?
  Televiziunea publica s-a pierdut de tot in piata mass-media si ramane in continuare o consumatoare de fonduri
  ( taxa tv ,publicitate ,alocații de la bugetul de stat) nejustificate .

  PS .Il votezi pe Mugur Mihaiescu/aka Leana pentru Parlament? 🙂

  • Pai despre asta ziceam. Ia sa nu se mai dea manele si alte oribilitati la teve un an, si sa se dea numai chestii de bun gust, sa vezi romanul cum se schimba. Desi pe privati nu-i poti obliga sa dea ce vrei tu. Macar televiziunea nationala sa joace rolul educativ pe care ar trebui sa-l aiba o televizie.

 2. Valorile la noi se pierd pe drum…nu mai ajung sa fie cunoscute si dispar…de fapt nici nu mai starnesc interesul, alta e cererea pe piata…prin urmare, oferta este cea pe care o vedem zilnic la tv…de care sunt din ce in ce mai scarbita.

  • Am fost cam acum vreun an la Teatrul Tanase. Foarte putin a costat biletul, vreo 20 de lei, cam ca la o peluza de meci bucurestean ne-derby. Am fot absolut incantat de prestatia actorilor. Arsinel magistral, la fel si cuplul Nae si Vasile, o cantareata care o imita perfect pe Etith Piaf, (nu i-am retinut numele) desi e putin spus ca o imita. Totul extraordinar, dar putina lume stie. Desi, ca sa fiu cinstit, la Teatrul National se vand biletele ca pe painea calda. N-apuci daca nu esti pe faza. Asta e dovada ca public dornic de spectacole si cultura de bun simt exista. Oferta e cea care lasa de dorit.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s