Despre trufie


Despre trufie, despre orgolioşi au discutat cei doi filosofi în ultima duminică. Îi întâlnim destul de des pe cei plini de ei, avem cu siguranţă prieteni sau chiar rude care suferă de maladia celui îndrăgostit de sine.
După cum se ştie, mândria este cel mai grav păcat. A fi tot timpul înfumurat, tot timpul cu nasul pe sus e cel mai grav păcat pe care îl prevede religia creştină.
Am mai scris, ceva mai demult, într-un articol, ceva despre cei ce se laudă. În aceeaşi categorie intră şi lăudăroşii, cea a trufaşilor. Cunosc persoane care se fălesc cu statura fizică impunătoare, deşi nu le aduce niciun avantaj chestia asta. Pentru ei e mai importantă statura fizică, decât statutul moral ori intelectual. Am un coleg care se laudă până şi cu factura de la mobil, pe care ţi-o bagă în ochi, ca să vezi tu că el e client Gold de parcă e mai cool să plăteşti mai mult telefonul, şi nu să dai mai puţin.
Narcisiştii intră şi ei în aceeaşi oală, sunt tipii care se uită de şapte mii de ori în oglindă, şi tot plini de ei. Cred că ar încăpea aci şi metrosexualii. Ambiţia de a ocupa funcţii importante îi macină pe destui dintre noi. Sunt unii care nu se simt bine dacă nu conduc pe cineva, care nu pot fără să dea ordine, care s-au născut pentru a conduce. Însă de multe ori ideea prostească de a fi şef cu orice preţ nu conduce neapărat şi la o bună gestionare a lucrurilor. Nu orice ambiţios ajunge şi bun şef.
Ca metode combative, ar exista umilinţa ori smerenia. E nevoie să fim mai smeriţi dacă nu vrem să mai fim categorisiţi drept orgolioşi. N-ar strica pentru niciunul dintre noi să mai plece capul din când în când.

Anunțuri

7 gânduri despre „Despre trufie

  1. Chiar daca nu privim lucrurile din perspectiva religioasa, atitudinea trufasa, orgolioasa a oamenilor din jurul nostru este cel putin deranjanta.Cei atinsi de aceste simptome cauta sa scoata in evidenta anumite aspecte ale lor in care se considera mai presus de ceilalti…si vor ca si ceilalti sa ii vada asa cum se vad ei. Uneori se supraestimeaza si chiar si atunci cand convingerile lor despre sine au o baza reala, tot isi atrag antipatia celorlalti prin atitudinea lor. Ar trebui sa-i lase pe altii sa le descopere calitatile, nu sa si le afirme sus si tare inaintea faptelor.

    • Pai tocmai pentru ca nimeni nu-i lauda pe acesti orgoliosi, tocmai pentru ca nu merita cei mai multi dintre ei, de-aia se dau in barci si se umflu in pene. Dar eu nu-l laud nici pe acela care chiar daca merita, cand aude laudele se imbatoseaza oricum.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s