Pripiat, oraşul morţii


Acum vreun sfert de veac se întâmpla dezastrul. Cel de la Cernobâl. Îmi aduc aminte că aveam aproape şase ani, că eram la Braşov la o mătuşă de-a mamei şi că, din ce ţin minte, funcţiona din plin aparatul de stat responsabil cu dezinformarea.
Scria colega şi prietena Andreea Toma ceva acum vreo două săptămâni despre emisiunea Life After People de pe History Channel. Cam aşa arată acum micul oraş ucrainian Pripiat, ce n-a mai fost locuit de 25 de ani. Aici se poate vedea ce înseamnă desprinderea de civilizaţie şi aruncarea în nefiinţă a unui oraş viu la data exploziei. Locul din care m-am inspirat e un articol scris de mereu surprinzătorul Cătălin Oprişan.

Reclame

4 gânduri despre „Pripiat, oraşul morţii

    • Reactoarele sovietice nu sunt atat de sigure pe cat sunt cele cum e cel de la Cernavoda. Reactorul canadian, Candu, este sigur pe o scara de la 1 la 7, in gradul 7. Ceausescu a fost destept si a contractat reactoare sigure, cele canadiene, si nu cele indoielnice, precum cele sovietice. Nu te lua dupa zvonurile din presa, cele mai bune reactoare nucleare sunt cele canadiene, Candu, folosite si la Cernavoda, mult superioare si celor folosite in Japonia. Energia nucleara e sigura, insa doar exploatata in conditii optime.

  1. Totusi, riscul e mult mai mare decat in cazul altor metode de producere a energiei…Recunosc ca mi-ar place sa vizitez orasul asta…trebuie sa fie foarte interesant, chiar fascinant un oras-fantoma.

    • Si mie mi-ar placea sa-l vizitez. In alta ordine de idei, totusi energia nucleara e la mare pret in lume, in Franta, Germania ori USA centralele nucleare sunt majoritate, adica asigura mai mult de 50% din energia tarii. E o energie ECO, atata timp cat nu se intampla tragedii nefericite ca cea de la Fukushima.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s