Ştim ce înseamnă banul?


Ce mai înseamnă banul în ziua de azi? Ce este el, de fapt? Unora le aduce fericirea, cu siguranţă. Nu pot trăi dacă nu au puşi deoparte bani destui încât să le satisfacă orice dorinţă, fie ea auto, imobiliară sau culinară.
Ştim că, până la urmă, dragostea trece prin stomac. Nu poţi întemeia o famile până nu te asiguri că ai cu ce s-o întreţii. Aşa că tot ai nevoie de bani. Banul a devenit un instrument fără de care nu poţi să trăieşti. Nu poţi primi în schimb hrană, electricitate, haine, agent termic, nu poţi avea produse pentru igienă. Dar pentru a avea bani trebuie să munceşti undeva, să prestezi o activitate în urma căreia să fii răsplătit cu bani mai mulţi ori mai puţini, în funcţie de calitatea muncii tale, cât şi de puterea financiară a celui ce te plăteşte.
De câteva decenii, ceea ce numim noi ban a început să capete şi altă formă. Cea electronică. Banii de pe card. O dată sau de două ori pe lună primeşti salariul pe card, echivalentul electronic al banilor cuveniţi. Şi dacă plăteşti tot cu cardul atunci când cumperi ceva, se cheamă că deja forma bancnotelor şi a monezilor cunoscute de noi toţi dispare de câte ori plătim cu cardul.
Banii nu au valoare dacă nu îi foloseşti. Degeaba aduni bani la saltea, la ciorap sau la bancă toată viaţa, dacă nu te-ai bucurat de valoarea lor niciodată. Majoritatea am citit „Hagi Tudose” de Delavrancea când eram mai mici. Acolo personajul principal stătea pe un munte de bani, însă era zgârcitul zgârciţilor, şi trăia într-o mare mizerie şi făcea foamea. Consider că poţi strânge nişte bani atâţia câţi ai nevoie pentru a atingerea unui scop, cum ar fi achiziţionarea unei care, sau a unei maşini, însă a strânge bani fără a face nimic cu ei ţine de domeniul patologicului.
În comunismul ideal banii ar fi urmat să dispară, iar pentru nevoile zilnice omul de tip nou ar fi urmat să primească doar atât cât are nevoie pentru traiul zilnic, după nişte grafice stabilite. Atfel, omul ar fi mâncat la cantina comună, aşa-zisele circuri ale foamei nu erau altceva decât viitoare cantine uriaşe pentru viitori comunişti perfecţi. Fiecare urma să primească doar atâtea haine câte avea nevoie, la un interval regulat, iar în felul ăsta se elimina consumismul atât de răspândit astăzi.
Pe scurt, ce ar însemna totuşi banul? Un drept al tău, câştigat prin muncă cu care ai posibilitatea să-ţi cumperi diversele bunuri şi servicii necesare vieţii. Un titlu convenţional al dreptului fiecăruia de a poseda sau cumpăra diferite lucruri. Iar pentru că orice lucru, orice bun de pe lumea asta trebuia să intre în posesia cuiva în schimbul a „ceva”, acel „ceva” a fost denumit „ban”.

Reclame

4 gânduri despre „Ştim ce înseamnă banul?

    • Pai eu sunt optimist, dar cum ar putea fi? Ca diferentiere trebuie sa existe intre oameni, pentru ca nu seamana nici macar doi unul cu celalalt. De-aia nu va putea fi implementat comunismul niciodata, pentru ca inevitabil unii vor munci pentru altii, care se for fofila.

  1. Ai zis majoritatea, pentru ca ai intalnit si exceptia…pe mine, nu? :))
    Mi-as fi dorit ca banul sa nu existe…banul creeaza inegalitati, e un rau necesar, suntem dependenti de el, vrem nu vrem…pentru unii reprezinta un idol, un stapan…inainte de a exista banii, comertul se realiza prin troc…si atunci, cel ce avea produsele cele mai cautate, avea cea mai mare putere, putea cumpara cu ele orice dorea. Probabil acest mod nu era foarte convenabil din moment ce s-a simtit nevoia crearii unei valori universale . Comunismul era, cred, un fel de frana in calea goanei dupa bani…aud adesea…aveai bani, dar nu aveai ce sa faci cu ei.

    • Ceva gen troc explica Mircea intr-unul dintre articolele lui. Adica undeva in Romania mai exista pretuire pentru lucrul muncit, care-ti tine de foame, si are pret mai mare ca banul. Macar asa daca ar fi, si tot am progresa.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s