Cu ruşii sau cu americanii?


Asta apropos şi de chestia cu scutul anti-rachetă. Americanii vor să ne bage sub umbrela lor, ruşii nu, dacă ar fi după ei. Ce e trist e că de fiecare dată am fost în contra-timp cu marile puteri.
Cănd americanii împreună cu Aliaţii erau câştigătorii războiului şi noi îi chemam cu disperare, n-au venit. Ne-au lăsat timp de 45 de ani pradă sovieticilor. Care sovietici, după ce că ne-au adus comunismul, ne-au luat şi despăgubiri de război, plus Basarabia şi Bucovina de Nord, nici acum nu ne lasă în pace. E drept că şi noi avem un preşedinte care nu ştie să fie diplomat. Ok, îi dai cu flit rusului, care te-a necăjit aproape o jumătate de veac, dar cu ce preţ? Cu cel mai mare preţ la gaze din Europa, evident. Diplomaţie e cuvântul-cheie, şi aici stăm prost. Nu putem noi să fim măcar o dată deştepţi. Trebuie să sugem de la licuriciul ăla mare, că dacă ştiam să jucăm cartea diplomatică poate că acum eram în relaţii mai bune cu ruşii, sunt totuşi vecinii noştri. Mult mai aproape decât licuriciul.
Pe de altă parte, nimic nu-i întâmplător. Americanii ne-au uitat cincizeci de ani, pentru că au avut alte planuri. Planul Marshall, de exemplu. După căderea comunismului în Europa, am devenit şi noi o piaţă de desfacere, deci o posibilă ţintă pentru americani. Probabil că de-aia acum suntem şi noi băgaţi în seamă de către unchiul Sam. Dar suntem cooptaţi în NATO când e nevoie de carne de tun în Afganistan şau Irak, nu când ne frigea nouă buza. Suntem aliaţi cu americanii când au ei nevoie de noi, şi nu invers. Nu zic să ne fi dat cu ruşii, dar puţină prietenie la graniţe nu făcea rău. Ne alegem prost prietenii şi ni-i alegem în momente proaste.

Reclame

8 gânduri despre „Cu ruşii sau cu americanii?

  • Pai normal ca n-am stiut. La scoala am invatat mereu ce tara pasnica am fost mereu, si cum doar ne-am aparat noi si n-am atacat pe nimeni. Adica ce papagali am fost, de-a lungul istoriei.

 1. Eu nu cred ca intentia americanilor meste sa ne protejeze pe noi, ci doar sa aiba o baza puternica in coasta rusilor, eventual a arabilor. Cred ca, de fapt, scutul defensiv este un avanpost ofensiv, adica sa nu poata fi ocupata zona strategica a tarii noastre de altii.

  • Pai si aici apare o intrebare. De cine ne protejam de fapt? Ca cica de rusi n-ar mai fi cazul, ca s-au facut baieti cuminti. A, de arabi? Pai da, dar de fapt ii protejam si pe americani, nu numai ei pe noi. Oricum, macar mai tarziu decat niciodata.

 2. Cu nici unii, dac-ar fi dupa mine. 🙂

  Nu numai ca ne bagam ca idiotii in luptele altora, neavand nimic de castigat, dar ne mai dam si importanta de parca am fi buricul pamantului, incepem sa imitam stiluri de viata si ne pierdem cu totul.

  • Stii care a fost singura (sau printre cele cateva) cladire nebombardata in Berlin, in 44? Ambasada Elvetiei. 🙂
   Noi nu stim si nu putem sa fim impartiali. Ne cade greu la stomac diplomatia. Trebuie ori sa pupam in cur pe unii, ori sa ne dam la altii.

 3. Scutul…e mai degraba pentru Orientul Mijlociu ,deci pentru lumea araba.Daca stim sa speculam acest moment ( si nu prea vad) scoatem si un ban gramada.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s