Vise


Definiţia visului o dă Freud, de exemplu, care zice că visul ar fi o realizare deghizată, mascată a unei dorinţe refulate, reprimate. Iar interpretări ale viselor pot apărea din două puncte de vedere: al specialistului şi al mitologiei.
Să le luăm pe rând. După psihanalişti, visele pot fi simbolice, compensatorii, telepatice, premonitorii, vise lucide ori coşmaruri. Ca simbolistică, sunt diferenţe mari între credinţa populară şi psihiatri. Astfel, dacă un psiholog e de părere că şarpele în vis înseamnă proiecţia imoralului, a împingerii în păcat, şi de aici ne găndim la apariţia lui în vis ca suport al unor refulări sexuale greu de conceput în viaţa reală, ei bine în popor se zice că dacă visezi şarpe înseamnă că ţi-a fost frig. De multe ori visăm cutremure, şi nici eu nu fac excepţie. Lucrul ăsta e foarte posibil să existe dintr-o teamă firească de cutremur, care are loc aproape zilnic într-o zonă a globului.
Apa are multiple interpretări. Dacă apare sub forma unui potop, poate însemna ori ceva distructiv, ori dimpotrivă, ceva purgativ. Putem visa, sigur, diverse animale, cum ar fi pisica, ce simbolizează diavolul (la fel ca şi preotul), sau câinele, care visat în diverse ipostaze poate reprezenta un prieten ori un duşman.
De multe ori visăm că zburăm, că alunecăm în gol de pe o înălţime şi că plutim. Mi s-a întămplat şi mie de destule ori asta, dar senzaţia e foarte plăcută, fără urmă de teamă. Alteori visăm persoane cunoscute, dar decedate, iar asta poate fi, cel puţin în mitologia populară, un semn că cel trecut dincolo încearcă să comunice cu tine, şi să-ţi transimtă ceva. Tot legat de moarte, visăm persoane apropiate moarte, deşi în viaţa reală sunt bine-mersi. Pe la noi, prin popor se zice în cazul ăsta că celui mort în vis „i-a murit moartea”.
De multe ori, puternic impregnaţi cu ceea ce am făcut în timpul zilei ce s-a terminat, visăm proiecţii, frânturi ale acţiunilor diurne. Din experienţă pot spune că tipul ăsta de vis e asociat şi cu un somn agitat. În aceeaşi ordine de idei, într-o noapte poţi visa lucruri pe care intenţionezi să le faci a doua zi, ce se presupune a fi una încărcată şi agitată, iar tu, înainte de a adormi, îţi faci planuri pentru ziua ce vine.
Mai avem şi coşmaruri, vise în care într-adevăr se întâmplă ceva urât. Se întâmplă de multe ori să visăm ceva hidos, ori ceva tip paranormal, ori o fiinţă ce în vis o considerăm malefică şi de multe ori ne trezim năduşiţi, strigând involuntar şi necontrolat după ajutor.
M-a fascinat mereu, de când eram copil, visele şi interpretarea lor. Dacă intri pe net, la o simplă căutare găseşti destule site-uri cu interpretarea viselor, iar de multe ori găseşti doar simbolurile populare. Creierul uman rămâne, însă, o necunoscută, şi implicit şi visele, ce au loc cu ajutorul Sistemului Nervos Central, din care o parte covârşitoare îl reprezintă creierul.

Reclame

7 gânduri despre „Vise

 1. Cred ca toate interpretarile viselor sunt valabile, sau mai curand posibile. Insa interpretarea corecta a unui vis este aceea care nimereste nivelul de adancime al visului. Adica, daca traim la nivelul frustrarilor, visul este compensatoriu. Daca traim la nivelul amintirilor cumplite, visul este un cosmar. Deasemeni cred ca la nivel profund al vietii, visul poate fi premonitoriu sau altfel.
  Nu cred ca m-am exprimat clar si corect, subiectul este destul de dificil.

   • Cred ca mai importante sunt parerile si impresiile tale, insa nu prea au iesit in evidenta din articol.

   • Asa este, am vorbit mai putin despre ce cred eu. Dar mort m-am visat si eu, cutremur la fel, am visat ca zbor, sarpe caine, diavol, pisica… A, tu ma intrebi ce parere am despre visele mele? Pai tocmai de-aia si scrisei articolul, ca nu stiu cum sa le interpretez, si nici nu vreau sa ghicesc.

   • Da, asta iti sugerasem. Nu se poate sa nu-ti fi creat o impresie fiecare vis in parte. Daca analizezi ce simti cand te gandesti la visele acelea, poate vei intelege ce mesaj ti-au trimis. Nu e nevoie de o analiza rationala decat dupa analiza impresiilor emotionale. Caci visele nu transmit niciodata mesaje rationale (cred), ci la alt nivel, cum ar fi emotiile.

 2. Intr-adevar, chestiunea viselor e plina de mistere…de ce si cum apar feluritele vise, nu stiu…dar nici nu ma mai iau dupa explicatiile populare. de cate ori am visat ca au murit diverse persoane apropiate sau doar cunoscute…

  • Pai nu, nu inseamna ca vor muri, dar nici ca moartea lor a murit pentru totdeauna 🙂 Cred ca visele nu trebuie interpretate la general, ci in functie de fiecare persoana in parte. Mai mult, fiecare om ar trebui cumva sa invete sa si le interpreteze singur.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s