Cerşeală preafericită


Cred c-am mai scris eu despre nepotrivirea acţiunilor BOR cu realitatea românească, dar azi o să fiu rău. Preafericitul nostru mega-popă din vârful bisericii noastre ordodoxe nu ştie decât să cerşească. În fiecare duminică, în orice colţişor de ţară, la sfârşitul Liturghiei, oamenii ce ajută prin biserică sunt puşi să împartă ziarul Patriarhiei, Lumina. Şi asta la toţi membrii familiei, dacă sunt mai mulţi din aceeaşi casă, deşi lumea în biserică se cunoaşte, şi ar fi normal să se dea câte unul. Contra cost, evident. 1,5 lei, mai scump decât Click sau Libertatea.
Altă cerşeală: tot pe la slujbe popii sunt puşi să le ceară bani enoriaşilor pentru construirea catedralei neamului mă-sii preafericitului Daniel. Care s-a fericit aşa de tare, că uită că lumea îşi târăşte cu greu zilele, şi le cere din puţinul pe care-l au pentru ce crede el a fi gloria pământească de a zămisli o catedrală.
Ce e până la urmă catedrala asta? O construcţie hidos de mare, care va face probabil concurenţă Casei Poporului, şi în care vor intra să pupe moaşte circa 15000 de oameni. O imensitate fără sens şi fără logică, deoarece deja avem Mitropolia, care cred că ar fi de ajuns. Poate nu ştiţi, dar estimările de moment ale costurilor totale ale mega-bazarului ar costa circa un miliard de euro. Dar cum se construieşte în România, cu siguranţă preţul va fi mult mai mare. După ce că se folosesc bani publici, adică ai mei, ai tăi, ai noştri pentru o lucrare care nu-ţi are rostul, se mai milogesc popii, puşi de preafericit, şi pentru donaţii.
Nu cred ca Cel-de-sus ar fi neapărat dornic să vadă o imensă construcţie, în schimbul unui trai mai bun al oamenilor. Biserica ar trebui să facă cu totul altceva. Alta ar fi menirea ei. De consilier al sufletelor, de ajutor pentru cei amărâţi, şi nu de antreprenor.

Anunțuri

3 gânduri despre „Cerşeală preafericită

  1. Si la noi la biserica se faceau indemnuri pentru donatii pt catedrala. S-a spus cat s-a strans intr-o saptamana si ca au timp vreo doi anio sa tot doneze, daca nu pot mai mult deodata. Bine, asta nu mi se pare fortat..vrei, dai, nu vrei, nu dai…

    • Pai nu, nu e fortat, dar daca dai de unul evlavios ca tata, care face tot ce-i zice „parintele”, ai sigur castig de cauza, daca ceri. Toate babele fac ce le zice parintele, iar popa stie cum sa puna problema astfel incat sa aiba succes.

  2. Festivismul e ceva foaaaarte important in lumea noastra. Probabil ca obiceiul de taiere a panglicilor nu e suficient ca sa se bucure poporul. Si – cine stie? – poate ca credinta in Dumnezeu va fi mai puternica. 🙂
    Cred ca se bazeaza pe acelasi principiu pe care se bazeaza toti cersetorii: ti-e frica sa nu cumperi ziarul, ti-e frica sa nu donezi etc. pentru ca nu vrei sa te pui rau cu Dumnezeu si nici cu sfintii Sai. Majoritatea cersetorilor invoca pe Dumnezeu, caci ei stiu ca asa le merge.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s