Mai avem capitalism? În ce eră trăim?


Marx, care a prezis auto-dizolvarea capitalismului, probabil că se răsuceşte în groapă de râs. Aşa se pare că va fi, până la urmă.

Ce înseamă capitalism, de fapt? O societate bazată pe consum. Una unde unii trebuie să producă în draci, iar ceilalţi, marea masă de proşti, trebuie să cumpere. Dar totul se termină la un moment dat. Cât să cumperi? Cât să mănânci? Câtă mobilă să-ţi iei? Câte case să faci? Cât de des să-ţi schimbi maşina?

Alt aspect. După loviluţie s-a bătut monedă pe descentralizare. Azi e nevoie mai mult ca oricând de un sistem central. Nu se poate ca 22 de milioane să facă fiecare ce vor. Trebuie un sistem bazat pe centralizare. Şi să nu mă suspectaţi de comunism, căci nu sunt nici nostalgic, nici ipocrit.

În acelaşi timp, la politica de doi lei ce se practică acum, mai ales în România, românul începe să fie cuprins de lehamite. Degeaba guvernul Boc dă directive peste directive pline de nedumerire şi dispreţ, poporul va începe din ce în ce mai mult să îndemne la nesupunere. Odată ajuns cuţitul la os, iar foamea deja instalată fiind, omul va ieşi în stradă mânat de golul ce îl roade în stomac. Nu am, din păcate, niciun dubiu că revolta stă să înceapă.

Reclame

2 gânduri despre „Mai avem capitalism? În ce eră trăim?

  1. Cred ca e o diferenta: capitalismul inseamna ca cei care au banul au si puterea. Insa capitalismul s-a transformat in consumism, cei care au banul vor si mai multi bani, asa ca ne-au convins sa cumparam, sa cumparam… Cumparam 1 kil de mere, muscam dintr-unul si aruncam restul. Adica noi cumparam unii de la altii si aruncam jumatate la gunoi, eu platindu-ti salariul tie, tu platindu-i lui iar el platindu-mi mie salariul prin cumpararea produselor firmelor la care lucram fiecare. Asta cred ca e una din cauzele crizei actuale: daca atat eu, cat si tu impreuna cu el ne speriem si cumparam mai putin unul de la altul, atunci toti vom produce mai putin, vom vinde mai putin, deci vom castiga mai putin. Toate guvernele incearca, astfel, sa ne faca sa avem incredere in economie si in timpurile bune care vor veni curand si sa tocam banii aiurea.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s