Şi la bătrâneţe, tot ca-n tinereţe


Se zice prin popor că la bătrâneţe omul e mai înţelept, mai cumpătat, mai aşezat la minte. „Vârsta senectuţii” e denumită, pompos, ultima parte a vieţii. Despre înţelepciunea bătrânilor am tot auzit, până când ni s-au tocit timpanele.

Dar nu e musai ca omul, odată cu trecerea timpului, să fie mai calculat la cap. Totul se petrece în tinereţe. De aici pleacă totul, aici se pune baza înţelepciunii de mai târziu. Dacă se pune.

Cine nu dă semne de inteligenţă sau de minte ageră la tinereţe, n-o să fie altfel la pensie. Dacă la 20, 30 sau 40 de ani individul nu se maturizează corect, şi acumulează doar nesimţire, proastă creştere şi instincte primare, la fel va fi şi la 60, 70 sau 80 de ani.

Să ne înţelegem: nu neapărat la vârsta a treia omul devine înţelept. Poate fi şi din tinereţe foarte bine o minte sclipitoare, nu e necesar să treaca anii. Avem nevoie să luăm decizii importante în viaţă la tinereţe mai cu seamă, deci aici, la vârste mici, ar trebui să ne meargă mintea. După jumătatea vieţii încolo, poate sau nu să ne mai vină mintea la cap, deja avem familie, copii şi o carieră profesională, drumul tuturor acestora fiind deja hotarât cu ceva timp în urmă.

Aşa că vorba aia proastă „ascultă-mă pe mine, că sunt mai mare” e lipsită de conţinut atâta timp cât cel ce o rosteşte nu demonstrează şi faptic că, dacă tot are nişte ani în plus, măcar i-a trăit cu folos.

Anunțuri

9 gânduri despre „Şi la bătrâneţe, tot ca-n tinereţe

  1. Se presupune ca batranii sunt intelepti pentru ca au invatat din greselile tineretii, de aceea sfaturile lor sunt bune.
    Pe de alta parte (si am mai spus asta) in trecut schimbarile sociale si de tehnologie erau foarte rare; acum 100 ani se ara pamantul la fel ca acum 200 ani, deci un batran stia cel mai bine ce si cum sa faca. Insa azi schimbarile atat de tehnologie cat si cele sociale sunt rapide, iar batranii nu se pot adapta la fel de usor ca tinerii. Azi un tanar stie mai bine ce sa faca daca i se defecteaza sau daca-si pierde celularul. Ca sa nu mai zic nimic de calculatoare si softul pentru ele.

    • Nu-i vorba ce tehnologie, nu de asta voiam sa zic. E vorba de a da un sfat bun, de a fi intelept atunci cand situatia o cere. Politetea, buna crestere sau cresterea sanatoasa nu cred ca se vor demoda vreodata. Sunt valori morale si de familie care nu cred ca se vor invechi sau demoda vreodata.

  2. Cata dreptate ai! Nu varsta te face mai inteligent. Sigur, asa cum zice si Mircea, in timp acumulezi experienta si in principiu ar trebui sa stii mai bine niste lucruri. Insa nu e obligatoriu, caci trebuie sa si intelegi ceva din experientele traite.

    • Pai da, dar daca omul e prost si nu invata nimic din evenimentele prin care trece, tot pampalau ramane si la batranete 🙂

  3. De acord cu tine, Lupuşor! ştii… se spune că înţelepciunea vine odată cu bătrâneţea….dar uneori bătrâneţea mai vine şi singură!pentru că şi idioţii îmbătrânesc, şi bădăranii îmbătrânesc, şi nesimţiţii, şi hoţii,şi bandiţii…şi faptul că au ajuns să poarte pamperşi, placă mobilă şi baston nu înseamnă automat că sunt mai deştepţi ca nepoţii lor :))))

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s