Schizofrenie mascată


Cei care suferă de boli psihice sunt îndeobşte cunoscuţi, şi diagnosticaţi ca atare. Sunt fie internaţi, fie sub tratament, deci sunt trecuţi la catastif ca suferinzi.

Dar sunt şi destui psihopaţi care se ascund foarte bine. Pentru oamenii obişnuiţi poate nu trădează nimic deosebit. Pentru oamenii cu un simţ psihologic mai dezvoltat, nemaivorbind de specialişti, aceşti mici schizofrenici dezvăluie, fără să vrea, destule elemente ce conduc la concluzia unor tulburări psihice.

Sunt unii care, de exemplu, mint din instinct. Chiar dacă n-ar fi nicio problemă dacă ar recunoaşte adevărul. Pur şi simplu se tem ca, recunoscând o greşeală minoră, să nu fie luaţi drept proşti, deşi n-ar fi cazul.

Alţii, de pildă, se simt tot timpul vânaţi. Tot timpul cineva îi sapă, cineva le vrea răul, cineva îi vorbeşte de rău. Aceştia se tem tot timpul că cineva le pândeşte ori funcţia la servici, ori că îi înşeală nevasta, ori că după consoartă umblă cineva.

Aceste obsesii ori mici manii depresive pot fi destul de bine mascate, ori se agravează, cronicizându-se. De obicei, cei în cauză se prefac destul de bine faţă de publicul larg, cel mult apropiaţii cunoscându-le metehnele. Dar unii dintre apropiaţi pot fi colegi de servici, ori rude de gradul I, care trebuie să-i suporte pe termen lung, sau nedeterminat. Pentru aparţinători mai ales, ca să vorbim în termeni medicali, pentru ei e calvarul cel mare.

Anunțuri

4 gânduri despre „Schizofrenie mascată

  1. Cica una dintre caracteristicile unor boli psihice este tocmai aceasta viclenie de care vorbesti. Suferinzii reusesc sa-si ascunda boala, macar pentru un timp. Intr-adevar cei apropiati de acesti oameni sunt cei care sufera cel mai mult. Pentru ca o boala psihica e mult mai urata decat una fizica, pentru ca noi ceilalti nu o intelegem si nu stim cum sa ne comportam intr-o astfel de situatie tragica si pentru ca medicamentele nu prea dau roade, in orice caz nu pe termen lung.

    • Dar sunt zeci printre noi care fac pe nebunii, pe acasa, pe la servici. Unii sunt sefi si isi terorizeaza cu tot felul de aberatii subalternii. Si pentru acestia care mimeaza sanatatea trebuie diagnostic si tratament.

  2. In realitate exista foarte putini schizofrenici care sa fie si psihopati. Schizofrenicii sunt cam 1 % din populatia generala oriunde in lume, psihopatii insa nu au putut fi inca numarati precis, deoarece exista inca divergente de opinie despre criteriile de diagnostic si totodata ei pot functiona relativ bine o vreme astfel incat sa nu vina prea usor in evidenta politiei.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Psychopathy

    • E, poate am gresit eu termenii, ca nu ma pricep la psihiatrie dar schizofrenici sunt destui, si unii sunt sefi 🙂

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s