Bancuri cu români


Aşa am ajuns, subiecte de bancuri. Şi dacă cele cu olteni, ardeleni, cele cu Bulă, cu evrei, Radio Erevan ori cele cu „un american, un francez şi un român” sunt simpatice, cele cu români rostite de francezii noştri prieteni sunt cam jignitoare.

Pentru că nu e vina celor ce fac bancuri cu noi că suntem buni de personaje de bancuri. Cei ce ne conduc sunt de vină, şi bineînţeles noi. Ce să facem dacă produsul nostru cel mai consistent la export sunt ţiganii cerşetori, ciorditorii de portofele şi spărgătorii de bancomate, tot ţigani în mare parte şi ei? Până la urmă, francezii n-au nicio vină. Ei asta văd venind dinspre noi. Doar nişte răufăcători, şi prea puţini oameni de calitate. Nu că n-ar fi şi români capabili. Ba există, şi încă cum. Dar ei nu stau să bată Occidentul în căutarea chiliirurilor în muncă, şi nici nu se duc să devalizeze buzunarele şi poşetele vesticilor. În niciun caz nu sunt printre cei care plâng poporul român că n-are cu cine, dimpotrivă.

Avem oameni de cultură, mai ales în trecut, dar şi în prezent cu siguranţă. Numai că cei contemporani nu prea ies în faţă, pentru că nu se mai caută aşa ceva. Mai mult ca sigur că stăm bine şi la capitolul ingineri, arhitecţi, de IT-işti e plină Silicon Valley. Dar, ca de obicei, se scrie şi se scoate în evidenţă numai ce e rău.

Iar în ce priveşte emisiunea cu jignirile de pe postul francez, chiar nu trebuie să ne ambalăm. Dacă putem citi printre rânduri, Mupetts-ii de limbă franceză imitau un cuplu de comentatori cu antecedente în xenofobie şi rasism. Acel Therry Roland parodiat a provocat în ’86, parcă, un conflict cu Tunisia din cauza unei remarci jignitoare. Are multe alte astfel de evenimente la activ. Numai că realizatorii emisiunii pamfletare n-ar fi trebuit să sară aşa tare calul cu remarcile la adresa românilor. Dar, aşa cum am mai scris, noi suntem cei vinovaţi pentru oferirea de subiecte pentru bancuri.

Anunțuri

10 gânduri despre „Bancuri cu români

 1. Totusi o pozitie oficiala care sa condamne jignirile aduse romanilor, a caror majoritate n-o reprezinta (inca) taberele de tigani din Paris,Marsillia sau Lyon,s-ar fi impus.dar cum sa atentam noi la bunele relatii diplomatice cu francezii?demnitate nationala nu exista.exista pupincurism interstatal. Hai ca m-am enervat,pt ca noi,restul nu purtam responsabilitatea faptelor tiganilor.

  • Eugen Ionescu, Brancusi, sunt considerati francezi de catre o Franta disperata sa acapareze tot de peste tot. La fel cum face si cu negrii din echipa de fotbal, fara de care ar fi pe locul 80 in clasamentul FIFA.
   De magrebienii si africanii lor le e teama sa vorbeasca, ca raman fara salubrizare si fara muncitori la lopata.

 2. Sa fim seriosi, cine in lumea asta nu ne asociaza cu tiganii? Pentru ei Roman si Tigan e unu si acelasi lucru si e vina noastra. Pentru ca in dorinta de a scapa de ei nu prea ne-a interesat unde pleaca si ce fac… Ne-am multumit ca pentru o perioada de (…) am scapat de o buna parte din ei si gata. Acum intrebarea inteligenta e alta. De ce Ungurii nu sunt confundati cu Tiganii? Ca doar au si ei sute sute… De ce cand vine vorba de tiganii care au furat prin Europa, toata lumea priveste catre Romania? Ar trebui sa existe o lege pentru cetatenii Romani, fie ei tigani, unguri, turci sau evrei si alte natii aciuate p’aci, ca de fiecare data cand fac prostioare prin afara tarii odata cu intoarcerea (extradarea sau care o fi termenul corect) pedeapsa sa se dubleze. Ca prea ne-au facut de kkt -sa ma scuzati ca nu sunt rasista da de vreo sapataman incoace nu-i mai pot inghitii nici cu un camion de lamai…

  • Eu nu i-am inghitit niciodata. A avea boala pe tigani inseamna a fi roman verde. Unii pluseaza si cu ura pentru unguri si evrei, dar eu nu subscriu pentru ca ungurii au un cuvant de spus in ce priveste ordinea si civilizatia prin partea Ardealului, iar evreii sunt niste oameni care prin scoala si educatie au ajuns sa domine lumea, si bravo lor.

 3. … sau prin faptul ca de „ceva vreme” incoace tipa sus si tare despre ce le-a facut Adolf si pe acest principiu omenirea le-a cedat un loc mai in fata… oricum serios vorbind. tiganii sunt o natie aparte cu abilitati deosebite. Nu ai cum sa-i egalezi, nu ai cum sa concurezi cu ei. Simplu -au un ADN diferit, doar ca vezi tu Lupusorule, cand vedem palate cu turnulete nu ne mai vine sa zicem „bravo lor”…

  • Bine, despre evrei e mult de discutat. Si pe mine ma enerveaza ca se tot caca pe ei si se victimizeaza tot timpul. Stalin a omorat 11 milioane de ucrainieni si aia nu se mai vaita. Dar macar evreii nu te enerveaza prin prost gust, neamprostism si proasta educatie.
   Despre tigani, si turnulete, ce sa zic… O costa mult o cisterna cu benzina?

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s