Tipuri de subalterni


La noi în România, cel puţin, apar următoarele tipuri de subalterni:

*Subalternul pupincurist. Face orice pentru a urca pe scara ierahică, în ochii şefului, cel puţin. Îl perie pe şefu’ de şapte ori pe zi, chiar dacă nu are pic de scamă.

*Subalternul îmbârligător. Bagă strâmbe oricui, la orice oră, pentru a creşte în ochii şefului, pentru a-i denigra pe ceilalţi. De cele mai multe ori face asta din pasiune, nu neapărat din interes. Numa’ aşa, de-al dracu’.

*Subalternul căcăcios. Ăsta apare atunci când şeful ştie să trimită şopârle pentru a-şi băga fraierii în sperieţi. Căcâcea în cazul ăsta face orice: toarnă, perie, laudă şeful, nu ştie cum să-i mai intre în voie.

*Subalternul sclav. E tipul de angajat fan al filmelor americane cu militărie. Îi place să măture şeful cu el pe jos, să ţipe la el fără motiv, iubeşte să fie apelat cu adjective de genul „răcane” ori „gorobete”. Poate fi denumir lejer şi subalternul de tip masochist.

*Subalternul turnător. Ăsta toarnă orice, orice vede sau aude, orice a auzit la alţii sau i s-a povestit, cam tot ce-i poate face pe plac şefului.

*Subalternul tip „ba pe-a măsii”. Aruncă cu noroi împotriva celorlalţi, cât de mult poate, îi bârfeşte pe toti şi aruncă asupra tuturor orice vină, pentru ca şeful să nu observe cât de dobitoc este el, de fapt.

„Subalternul docil-fricos. Ăsta, săracul, dacă ar avea un şef corect, echidistant, ar mai căpăta şi el niţică culoare în obraji. Dar pentru că nu are curaj să înfrunte şeful, face şi el pe struţul pentru a nu i se face rău, în aşteptarea unor zile mai senine.

*Subalternul corect. Îşi face meseria cu conştiinciozitate, fără vicii la locul de muncă. Are capacitatea de a-i îndruma şi pe alţii mai slabi profesional decât el, fără a le adresa cuvinte grele. În relaţia cu şeful îşi asumă riscul de a-i atrage atenţia dacă greşeşte, şi îşi susţine totdeauna punctul de vedere atunci când consideră că are dreptate. Pe cale de dispariţie.

Toate aceste tipuri de personalităţi ce apar prin fabricile, uzinele, întreprinderile şi corporaţiile de pe la noi sunt observate de mine de-a lungul celor câţiva ani (vreo unşpe) de când muncesc şi eu pentru patrie. Nu le-am copiat de pe nicăieri, nu m-am inspirat de pe net, sunt constatările mele proprii, şi sunt tipurile de oameni de care eu m-am lovit, vrând-nevrând.

Anunțuri

3 gânduri despre „Tipuri de subalterni

  1. E ceva in neregula cu „minunata” corporatie in care lucrez daca astia constituie 99% din angajati? 😀

    • Nu. Ar fi in neregula daca majoritatea ar fi ca ultimul tip mentionat de mine. Asa insa, te incadrezi in normal 🙂

  2. Pingback: Pentru toţi şefii noştri (vedea-i-aş la lopată) « Blogul lui Loopoo

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s