Ce lăsăm după noi


Oamenii mari rămân în istorie prin faptele lor, dar şi prin învăţăturile lor către semenii lor. Un astfel de om a fost şi Steve Jobs.

Ştiu că probabil milioane de oameni postează azi articole pe bloguri ori mesaje pe site-urile de socializare despre trecerea „dincolo” a lui Steve. Eu, personal, nu deţin niciun gadget din multele scoase pe piaţă de Apple, şi nici nu vreau să vorbesc despre It ori invenţii, vreau să mă refer doar la omul Steve Jobs.

Discursul său din 2005 de la Universitatea Stanford reprezintă chintesenţa lucrurilor bune pe care orice om trebuie să le facă în viaţă. Să nu renunţe la vise, să muncească ceea ce îi place, pentru că doar practicând meseria preferată poţi atinge marea performanţă. Îndemnul lui Steve Jobs de a-ţi iubi meseria e colosal. Simplu, dar atât de profund.

Altă pildă de-a lui o reprezintă îndemnul de a nu ceda când viaţa îţi dă o palmă grea. Şi noi, românii, ştim că orice şut în fund e un pas înainte, dar oare câţi din noi au puterea să o ia de la capăt fără să se apuce de vicii, fără să cadă în depresie? El a reuşit, şi ăsta e un semn că oricine poate.

Şi despre omul faţă în faţă cu moartea a vorbit Steve în discurs. A-ţi trăi fiecare zi ca şi cum ar fi ultima, căci chiar poate fi ultima o dată şi o dată, înseamnă ca în fiecare zi să te străduieşti să faci totul cât mai bine, ca şi când nu vei mai avea altă şansă. Cât de uţor de spus, dar totuşi nu imposibil de pus în plan real, cu ceva voinţă.

Omul Steve Jobs s-a dus la Cele Veşnice. Nu se ştie dacă fără el Apple va mai avea capacitatea inovativă pe care a avut-o părintele ei şi dacă îşi va păstra capacitatea de a scoate pe piaţă mereu ceva original. Dar pentru noi, cei ce mai rămânem pe-aici o vreme, cu siguranţă că sfaturile lui Steve ne vor fi de folos.

Reclame

8 gânduri despre „Ce lăsăm după noi

  • Multumesc 🙂 Daca macar 5% din cei ce vad discursul reusesc sa faca ce zice acolo Steve, inseamna ca discursul n-a fost in van.

 1. Discursul asta l-am vazut anul trecut, cand nu stiam exact cine-i Steve Jobs (no comment cu privire la cunostintele mele privitoare la viata cotidiana). M-a impresionat foarte mult atunci, si de fiecare data cand il vad sau il citesc imi releva noi viziuni.
  Chiar daca realizarile sale poate nu vor mai parea impresionante pe viitor, discursul sau cu siguranta va fi de actualitate si va ridica semne de intrebare si, poate, va schimba destine ale celor dispusi sa inteleaga.

  • Vorbele lui vor fi actualitate atata timp cat va fi lumea asta. Sunt invataturi izvorate dintr-o gandire sanatoasa, de la care ar trebui sa se molipseasca cat mai multi.
   Ce bine ar fi daca am mai avea si noi, romanii, cate un ganditor ca el, dar scara de valori e intoarsa cu curul in sus, si alte sunt insusirile pe care le prefera majoritatea romanilor azi.

   • Adevaratii romani au un sistem de valori sanatos. Ceea ce a decenit majoritatea populatiei in ultima vreme nu consider a fi structura de baza reala a poporului nostru. Ne revenim noi candva (sau cel putin asa sper).

   • Aaa, pai nici eu nu consider ireversibila transformarea asta in rau a romanilor. Cu siguranta ca va veni o vreme cand vom fi iarasi ce-am fost, si mai mult decat atat 🙂

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s