Violenţă egal frustrare


Nu sunt psiholog ca să-mi dau cu părerea într-un mod avizat, dar nu poate fi altfel. Cei ce explodează prin acte de violenţă fizică, în primul rând, o fac din cauza unor neîmpliniri.

Chiar dacă cei în cauză nu recunosc, şi afişează imaginea unuia stăpân pe sine, subconştientul lor nu-i poate minţi. Ştiu ori că n-au prea multă cultură, în mintea lor recunosc că au destule carenţe de personalitate ori comportament. Bineînţeles, îi macină şi lucruri de ţin de lipsa valorilor după care tânjesc unii ca ei: bani, maşini de fiţe, femei cât mai bombastice. Pentru a masca toate aceste minusuri ei adoptă un stil de viaţă dur şi violent. Asta deşi multe din defectele oamenilor nu apar la suprafaţă, decât dacă deschizi gura când nu trebuie.

Cei ce acţionează cu violenţă, fie ea chiar şi verbală în prima fază, o fac pentru a-şi refula nişte frustrări de mult acumulate în subconştientele lor. Aşadar, au nevoie de consiliere psihiatrică. Doar că ei nu o vor accepta niciodată şi vor prefera întotdeauna să bată, să înjure, să ameninţe, crezând că asta e calea cea corectă. Numai că poate fi doar calea către detenţie.

Anunțuri

13 gânduri despre „Violenţă egal frustrare

 1. Ce poate sa faca consilierea psihiatrica? Aceasta actioneaza la nivel intelectual si poate doar sa ascunda. Ca sa aiba efect, ar trebui sa actioneze la nivelul unde se gasesc aceste frustrari. Pentru sanatate e mai bine sa bata si sa injure, caci macar se descarca. Nu e bine pentru cei din jur, insa de asta prefera oamenii filmele si jocurile pe calculator cu multa violenta, pentru a-si exprima fara urmari violenta, sa o consume.

  • Pai ma tem ca din jocuri si filme abia invata sa fie violenti. De acolo se inspira, iar de practicat o fac pe strada, in trafic, pe stadioane.

   • Pentru a creste un copac e nevoie de o samanta macar. Daca violenta n-ar exista, nu ai avea ce sa inveti din jocurile de la calculator si din filme. Se invata, intr-adevar, metode de a o manifesta. Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

 2. Nici eu nu sunt psiholog, insa am citit pe Internet ca urmatorii posibili factori de risc sunt direct corelati cu comportamentul agresiv fizic violent:

  – episoade anterioare de violenta (cf. zicalei, „lupu-si schimba parul, cu sau fara consiliere, preferabil in institute specializate de tip corectional, dar naravul ba”);
  – abuzul de substante ilicite; (despre alcool nu sunt asa de sigur, ca nu am citit prea multe in ultima vreme, poate cautati voi pe Google, si-mi ziceti si mie, ca mi-e cam lene);
  – tulburare de personalitate de tip antisocial (care NU inseamna cineva timid sau retras din fire, ci este definita altfel pe wikipedia in lb. engleza);
  – psihoza (definita tot pe wikipedia, dar nu mai ziceti la nimeni ca am zis eu asta aici, deoarece poate fi interpretat ca discriminator impotriva nebunilor);
  – sexul masculin;
  – anumite boli neurologice care afecteaza in principal lobii frontali ai creierului, drept care in trecut s-a incercat si lobotomia, dupa cum putem vedea in filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, desi, ca sa nu discriminam in mod generalizator impotriva tuturor afectatilor de lobi frontali, trebuie sa mentionam ca majoritatea sunt mai intai mai dezinhibati sexual, asa cam ca dl. Dominique Strauss-Kahn, si abia tarziu ajung sau nu la violenta.

 3. P.S. Dintre toti acesti factori de risc, primul este cel clasic si cel mai strans si dovedit in mod repetat corelat cu violenta, deci, ca regula generala, daca stii deja ca cineva e bataus, nu mai incerca sa-l schimbi sau sa-i gasesti scuze prea multe, si fugi direct din calea lui, ca nu prea merita efortul tau personal, si lasa-i pe aia platiti si antrenati sa stie ce sa faca sa se ocupe de el (in principal politistii, dar, daca agresivii respectivi sunt mai tineri si fizic sanatosi, poate si managerii-antrenorii de box, ca nu se stie niciodata de unde poate rasari viitorul Mike Tyson, si poate-ti pica si tie ceva)

 4. De-am scris ori ba, nu-mi amintesc, dar sigur am vrut sa scriu despre relatia asta dintre manifestarile violente si eventualele complexe sau frustrari refulate. Pentru ca violenta, fizica sau verbala, are drept cauza recunoscuta sau nu, sau poate nici macar constietizata, o frustrare interioara. Adesea porneste de la lipsa unei cantitati suficiente de intelect, dar nu este singurul tip de frustrare. Astia smecherii de dau cu pumnul ca ei e smecheri nu-si pot afirma o alta superioritate. Ma refer, se-ntelege, la analfabetii ce-si fac veacul prin colt de strada sau alte locuri obscure, la care alta valoare decat a pumnului nu poti gasi. Am studiat fenomene dintr-astea si pentru ei, cine nu e bun la bataie e fraier, scara lor de valori include pumi, picioare si sunt ca vulturii in cautare de scandaluri sa se bage si ei in seama. “Cum? S-a uitat unul la tovarasul meu? Pai cine se crede? Bang, sa mergem sa-l batem.” Etc., etc.

  • Dar asa isi afiseaza ei personalitatea, altfel nu stiu. Frustrarea constiintei ca sunt prosti si fara scoala ii determina sa fie violenti.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s