La cine are efect Efectul Placebo?


Nu ştiu ce să zic, dar la mine ar fi mai greu. Teoretic, efectul Placebo apare atunci când eşti convins că o pastilă îţi va face bine, şi crezi cu tărie că te vei vindeca de o boală grea, chiar incurabilă. Altfel spus, ţi se administrează un tratament, despre care ţi se spune că e miraculos şi revoluţionar iar tu cu puterea minţii vei crede orbeşte în vindecare şi astfel te vei face bine doar cu ajutorul gândirii pozitive.

Dar dacă un pacient căruia i se dă un tratament fără vreun efect (bomboane cu formă de medicament) se apucă să pună întrebări? Începe să fie curios ce i s-a dat, ce efecte va avea pastila, pe ce termen va fi tratamentul, ce efecte adverse are? Ce rost va mai avea tratamentul? Mă gândesc la faptul că, odată cu stabilirea unei medicaţii de tip Placebo, medicii vor trebui să gândească şi nişte strategii de adormire a vigilenţei pacienţilor mai curioşi.

Dar nu doar curioşi sunt unii pacienţi. Eu, de exemplu, aş fi neîncrezător în cineva care mi-ar spune „Ia pastilele astea şi eşti ca nou”. Aş fi curios cum funcţionează tratamentul, dar in sinea mea m-aş şi întreba ce e acel remediu miraculos. Mie trebuie să îmi explici, eu nu sunt ăla care crede totul pe cuvânt şi ia totul de bun. Aş mai fi şi sceptic în ce priveşte vindecarea totală. Aici e buba, cu cât gândeşti mai mult, cu cât ştii mai multe cu atât eşti mai îngrijorat, iar şansele de vindecare scad. Poate tratamentele de tip Efectul Placebo vor fi având rezultate pozitive mai numeroase la pacienţii mai sărăcuţi cu duhul, sau foarte nepăsători. Altfel cred că-i tare greu.

Anunțuri

4 gânduri despre „La cine are efect Efectul Placebo?

  1. Cred ca efectul placebo se bazeaza pe ceva real. Am vazut mai demult un reportaj despre oameni paralizati din cauza fracturii coloanei vertebrale, Un doctor le arata cat anume functioneaza din coloana lor, era vizibil parca pe un monitor activitatea ei. Bolnavii vedeau zilnic pana unde merge semnalul sui unde se opreste. Dupa un timp de vizualizare (si constientizare, zic eu), semnalul a inceput sa ajunga din ce in ce mai departe, pana la vindecare. Deci e foarte posibil ca efectul placebo sa se bazeze pe puterea gandurlor.

  2. Pai de puterea gandului tine cu siguranta, dar pentru asta tie trebuie sa ti se spuna clar si convingator ca te vei vindeca. Altfel exista riscul scepticitatii, si de aici esuarea tratamentului.

  3. Pai efectul Placebo e placebo prin definitie tocmai pt. ca s-a aratat/masurat ca exista ca efect la un nr. semnificativ de oameni luati total random, nu doar din aia care raspund mai bine la placebo, adica mai sugestibili, sau care sunt mai usor hipnotizabili, sau la cei cu tendinte de somatizare de tip isteric.

    Exista variabilitate de raspuns placebo in functie de durere si tipul de tratament, nu de om, de ex. dupa trat cu placebo pt durere de dinti care survine dupa un tratament dentar, pe 39 % nu-i mai doare, dar dupa o rana de arsura pe mana care inca doare in timp ce se vindeca, trat. cu placebo imbunatateste durerea la 56 %.

    Pe de alta parte, exista si oameni la care nici doctoriile adevarate, (ne placebo), nu au nici un efect, pt. o anumita patologie specifica, (si nu doar din cauza de doza incorecta, ci pur si simplu nu fac nimic, nu functioneaza) ! De ex. in caz de dureri post operatorii, la unii le-au dat morfina, la altii placebo: cei la care morfina NU a avut nici un efect au fost cam 65 % la 4 mg, si 50 % la 6 mg, iar cei la care placebo NU a aut nici un efect, au fost cam 60 %…tot cam pe acolo !

    Mai dau un disclaimer: eu nu folosesc niciodata cuvantul „isteric” in mod peiorativ/derogatoriu. E doar un fel de reactivitate particulara la unii oameni. Si eu am tendinta sa devin oarecum isteric cand sunt sub stress deosebit de semnificativ, altfel insa, stressul mai mediu, comun, obisnuit, pe mine ma ajuta sa functionez mai bine..deci cu mine chiar ca trebuie sa te porti in mod ff rafinat ca sa poti obtine ceva util de la mine: ori ma flatezi direct si-mi spui ca sunt „cute”, la care eu personal raspund ca la un efect Placebo, care in latina inseamna, „I will please you”= „iti voi face placere”, ori, daca chiar nu te lasa inima, sau nu consideri ca este etic sa ma minti in halul asta, trebuie sa te chinui ca sa ma stresezi indeajuns de mult incat sa incep sa sar peste obstacole sau prin cercuri pt. tine, dar nu atat de mult incat sa incep sa devin total nefunctional-isteric !

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s