Revoluţie şi involuţie


Acum vreo douăzeci şi una de ierni nu prea ştiam eu ce-i aia dictator. Substantivul cu pricina îl auzeam pentru prima dată atunci, pe la radio ori la televizor. La fel şi cuvintele: tiran, revoluţie, odios. Nici la budă nu mergeam singur de frică. Nici afară, chiar după câteva luni, nu prea îmi venea să ies mai departe de cartier, mai prin centru. Noroc că n-am stat într-o zonă centrală, căci la noi nu s-a tras. Dar spaima era evidentă, fie şi doar dacă priveai ştirile răzleţe de la televiziunea română (deja) liberă. Asta şi voiau orbanizatorii: spaimă.

Şi nu doar spaimă, ci şi degringoladă, incertitudine, dezinformare, haos. Toate aceste ingrediente alcătuiesc reţeta ideală pentru un transfer de putere de la un pol la altul, cu concursul decisiv al acelor forţe ce doreau schimbarea, dar în stilul şi cu oamenii doriţi. Moscova, Ion Iliescu. Adică organizatorul şi beneficiarul.

Să nu ne dăm după cireş. N-a fost nicio revoluţie. Iar dacă au ieşit în stradă şi oameni de bună credinţă, asta a fost datorită manipulării. Organizatorul răsturnării de regim ştia că şi românul de rând îşi doreşte asta, şi a mizat pe ajutor indirect. Tot cetăţeanul din popor a constituit şi carnea de tun necesară pentru a demonstra că, vezi-Doamne, au existat terorişti. Or fi existat sau nu, habar n-am. Cu siguranţă însă că au existat şi au şi acţionat „agenturili străine” de care pomenea Tovarăşul.

Ce-şi dorea românul atunci? Evident, un trai mai bun, şi a şi sperat că-l va obţine. Aşa s-a întâmplat până la urmă? Aici răspunsul e relativ, cum ar fi zis Einstein. Adică, e cu siguranţă mai bine pentru norocoşii epocii de acum. Cei ce s-au îmbogăţit serios de pe urma schimbării de regim, cu directul concurs al celor ce au venit la putere din ’90 încoace. Pentru marea masă a românilor, nu se poate spune că o duc mai bine. După cum spunea cineva, dacă te uiţi pe gaura cheii şi nu vezi nimic, nu te interesează ce e dincolo. Dar dacă vezi pe gaură ceva bun, frumos, dar uşa e încuiată, te iei cu mâinile de păr. Aşa au fost şi sunt românii: atunci n-aveau ce să cumpere, acum au, dar n-au cu ce.

Ce şi-a dorit românul cel mai mult? Să fie liber. Şi într-adevăr este. Dar n-are ce face cu libertatea. Cea a cuvântului? Da, există, poţi înjura şi critica în voie acum, dar nimeni nu te ascultă. Nici aici n-am câştigat nimic, deci. Să aibă de unde-şi lua o maşină mai bună de afară, blugi la liber, electrocasnice, haine, cafea şi ţigări din import, a mai vrut românul. Toate acestea sunt la 10% din calitatea de atunci. Deschizându-se porţile comerţului pentru Occident şi în Europa de Est, calitatea a scăzut datorită producţiei mari, iar la noi ajung produse de calitate net inferioară celor vestice.

Ordinea şi educaţia nu mai există, îm formele de atunci. Copiii de azi nu mai sunt politicoşi, din cauza părinţilor ce nu le mai dau educaţie, dar şi a profesorilor din ce în ce mai slabi pregătiţi şi plătiţi. Orice interlop poate umili la orice oră de maximă audienţă orice poliţist, căruia îi e frică să aplice până şi legea.

Am câştigat ceva deci, sau nu, în cele două decade scurse? Ia să vedem ce se putea face, mai întâi. Nici un regim nu e nici perfect, nici infailibil. Nici cel al lui Ceauşescu. Dar cu siguranţă că orice regim are părţi bune. Acestea trebuiau păstrate şi îmbunătăţite. Educaţia şi politeţea de atunci, ordinea stradală, decizia de a nu ne mai împrumuta pe pieţe externe. Mâncarea mai sănătoasă decât acum, egalitatea între oameni la nivel de individ, de om, în niciun caz ca intelect ori salarizare. Adăugate nişte tehnologie în industrie, o eficientizare a agriculturii şi o promovare şi susţinere a turismului, Romania ar fi fost o cu totul altă ţară astăzi. Dar n-am vrut, ori n-am ştiut ce să ne dorim. N-am ştiut care e ţinta, care să fie scopul acelei răsturnări de sistem. Nici n-am ştiut, nici nu ne-a explicat nimeni, dar nici n-am întrebat ce e de făcut. Aşa că, îmi pare tare rău să constat, dar distanţă dintre cei foarte bogaţi şi cei săraci lipiţi se măreşte. Iar populaţia cu nivel mediu de trai scade la fel de repede. În curând, în acest ritm vom fi doar două categorii: foarte săraci şi extrem de bogaţi. Răspunsul la întrebarea de la începutul alineatului este, deci: Nu.

Anunțuri

4 gânduri despre „Revoluţie şi involuţie

 1. atunci trebuia sa fie stat militar.
  un an 2 pana se linisteau apele.
  el mai bine ar fi fost sa nu intoarcem noi armele impotriva nemtilor in al doilea razboi mondial.
  de acolo ni se trage noua tot cacatul asta.

  unde e antonescu? unde e tepes?
  mihai viteazul?
  pana si cuza, care s-a dat cu masonii pana a trecut puntea, si mergea bine in tarile romane
  apoi a fost ucis pt insubordonare.
  unde-s astia?
  toti au fost tradati.
  chiar de romani.
  suntem mai rau ca nimalele.
  nu toti, majoritatea.
  cum 80% din tigani sunt hoti si imputiti, la fel 80% dintre romani sunt curve cu 2 fetze.
  si asta nu se va schimba prea curand…

  • Din pacate, desi multi din noi cam stim ce ar fi fost bine, nu suntem si in masura sa conducem tara. Si nici n-am fost la fraiele tarii in 90. Au fost cei desemnati sa fie , de catre cei ce au pregatit lovitura de stat.

 2. As zice ceva despre libertatea noastra de a vorbi, dar nu e prea frumos, chiar daca pare adevarat.
  Porcul guita cat il tine gura pana ce moare. Apoi nu mai zice nimic, sta linistit la transat si facut carnati. Cam asa e libertatea noastra de exprimare. Am facut ceva scandal pana am murit. Acum suntem transati si impartiti. Asta inseamna, ca daca nu mai guitam decat asa, sporadic, fara vlaga, suntem in faza in care avem gatul taiat si ne mai zvarcolim nitel inainte de moarte.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s