O ţară de pândari


În ziua de azi cred că cea mai răspândită meserie din ţară e cea de paznic. E o oportunitate pentru mulţi să câştige un ban, frecând duda pe la cine ştie ce obiectiv „strategic”. Peste tot vezi cetăţeni şi cetăţence îmbrăcaţi în uniforme inscripţionate cu ceva ce se termină cu „guard”. Paznici, pândari, batengarzi, e plină ţara de ei.

E bine că se poate găsi de muncă totuşi, nimic de comentat. Mai ales pentru pensionari, care-şi pot completa pensiile extraordinare, dar şi pentru cei tineri poate constitui o sursă temporară de venit. Nu meseria în sine e baiul, însă, ci ceea ce se urmăreşte. Suntem o ţară de suspicioşi, tată. Un tărâm unde ne uităm cu toţii chiorâş unii la alţii, unde ne suspectăm reciproc de furtişaguri, în sfârşit, ţara care a dat planetelor din sistemul solar zicala: „hoţul strigă hoţii”.

Totul se păzeşte: şantiere, să nu se fure materiale, farmacii, ca nu cumva pensionarii să fugă cu medicamentele pentru hipertensiune, spitalele, ca să nu mergem în vizită în afara orelor de program. Se păzesc şcoli, ca să nu se mai încaiere derbedeii pentru vreo piţipoancă, iar aceştia coalizează şi îl ciomăgesc pe paznicul de la poartă. Preşedintele, parlamentarii şi miniştrii au şi ei sepepişti (de securiştii ăştia uitasem) ca nu cumva să-i cocoşeze lumea drept răsplată pentru traiul bun.

Oare de ce, toate astea? Fiindcă, totuşi, nu există fum fără foc. Se fură, tată. Se fură orice, la orice oră şi de la oricine. Se fură portofele, ciment şi cărămizi, se bea Cola în supermarket şi se mănâncă Măgura şi se aruncă ambalajul până la casă, mâzgălesc pereţii în transportul în comun (în metrou nu, că aici sunt badigarzi pe trenuri). E nevoie, deci, de oameni de ordine, de firme specializate care să furnizeze şi astfel de servicii.

Dar ştiţi ce e cel mai mişto? Dacă vrei să fugi din şantier cu un sac de ciment, vorbeşti cu paznicul. Dacă vrei să mergi în vizită la o rudă la spital, îi palmezi paznicului 2 lei. Elevii intră după ce a început programul dându-i şi paznicului de-o ţuică, şi chiar şi câte-un ex-preşedinte mai e văpsit câteodată cu cerneală de câte un român de-al nostru sătul de viaţa grea. De-aia iubesc eu România!

Reclame

17 gânduri despre „O ţară de pândari

 1. Mai sunt portarii care locuiesc la ţară. Paznicul munceşte pământul şi se duce la serviciu să se odihnească în gheretă. Bonusul e vechimea pentru pensie, nu neapărat salariul.

  • Păi da, mulţi din ei stau la ţară, şi la servici se odihnesc. Mulţi din ei, cum spuneam, sunt pensionari şi îşi rotunjesc pensiile mici cu câteva sute de lei de la pază.

   • Din motiv de constiinta morala si inclinatie pt constiinciozitate profesionala mai slab dezvoltate probabil ! Glumesc, desigur, dar poate are si coruptia partile ei bune uneori !

  • Plus, din fericire, tot de aia nu a prea reusit sa prinda nici fascismul, in afara poate decat pe cativa „intelectuali”, in perioada interbelica si primii ani de razboi 2 mondial !

   • Doamne fereste sa prinda vreodata in mod real adanc vreo ideologie real extremista in Romania…dar totusi, la nivel realist, nu cred ca situatia curenta oarecum mai precara a economiei e chiar de acel posibil nivel de risc, (poate cel mult sa duca la o usoara sporire de criminalitate, mai ales in mod traditional pe lunile de vara), plus ca in zilele noastre exista si supapele protectoare de tip Facebook, si, in general romanii/cultura romana, (inclusiv, relativ mai recent, si crestinismul practicat in Romania la un nivel relativ tolerant si oarecum holistic intr-adevar cu imbinare de tip impaciuitor si totodata integrativ est-vest), nu sunt de tip extremist sau cu tendinte sado-masochiste de un inalt nivel si/sau de un grad de constiinciozitate deosebite…asta poate, la nivel total speculativ, si pt ca in mod real populatia rezidenta pe acest teritoriu nu a fost nici ea supusa unor infometari sau dificultati considerabile de a accesa hrana sau de a avea nevoie reala sa se bata pe mancare concreta, deosebit de dramatice/severe pe termen ff lung, (cel mult asa intermitent pt putere sau, mai rar, „onoare” din cand in cand), plus are cultura in general solara si poate si usor bland fatalista interesata mai mult de Eros decat de spaima specifica fata de moarte.

 2. da ma, pazesc aeroportul sa nu sara careva gardul. si la pariu ca in 30 de ani de acum inainte nu va sari nimeni gardul acolo.
  si-ti spun si de ce.
  oriunde ai fi, cacatul ala de uniforma arata altfel in ochii oamenilor.
  nu e vorba ca cine stie ce musculos sunt eu… e vorba de uniforma aia. nadragi bagati in bocanci, pulan si spray. chit ca sprayul e gol de ani de zile…
  cacatul ala de uniforma il face pe raufacator daca nu sa fure, macr sa se mai gandeasca o data de doua ori…

  • Da, e adevărat, uniforma pune la respect. Dar se poate înţelege cu tine, şi parcă văd pe croll la ştiri că s-a furat un 747 de pe Băneasa de către o şatră de ţigani zlătari 🙂

 3. Am crezut ca o sa spui de pandari in sensul de pensionarii vizoristi. 🙂
  Da, ai dreptate, hotul striga hotii si meseria asta e la mare cautare.

  • E o meserie simplă, nu bine remunerată, dar care umple cumva un gol de locuri de muncă. În ce scopuri e folosită, şi cât de eficienţi sunt paznicii, numai în articolul meu 🙂

 4. Sa stii, Loopoosorule, ca mi-ar trebui si mie un paznic in curte. M-au scapat astia intr-o singura vara de trei pubele de gunoi, o masina de tuns iarba, lopata, grebla si probabil si alte chestii pe care nu le-am observat 😀 Important ar fi sa nu fie lupul (coincidenta de nume :P) paznic la stana… 🙂

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s