La viteză maximă


Cred că am mai scris eu ceva despre subiectul ăsta, dar niciodată nu e suficient dezbătut. Mă uit pe stradă şi văd oameni care parcă au ochelari de cal. Nu se uită pe unde calcă, merg teleghidaţi de parcă ar fi întorşi cu cheia, totul pentru a ajunge la destinaţie cât mai repede. Şi nu e o categorie de vârstă aparte implicată, sau o anume parte a societăţii, toţi de la copii până la pensionari aleargă înnebuniţi către finiş. Odată ajunşi la locul cu pricina, aşteaptă să se scurgă cât mai repede timpul pentru a se întoarce în locul de unde au plecat, acasă eventual. Cu acceeaşi grabă.

Sunt atât de grăbiţi semenii noştri în ziua de azi, încât nu mai au nici timp să zâmbească. Dacă opreşti un individ pe stradă pentru a-l întreba ceva, rişti de la a nu-ţi răspunde, până la a-ţi lua şi o înjurătură dacă insişti prea mult. Chiar şi pensionarii, care au tot timpul din lume, bănănăie pe străzi în căutare de pieţe, supermarketuri cu tigăi şi clanţe gratis, ori târăsc după ei nepoţi către şcoală ori grădi. Care nepoţi vor fi taman bine instruiţi pentru a trăi şi ei cu aceeaşi viteză.

Într-atât de mult suntem de concentraţi în goana noastră, încât nici să mai aşteptăm la semafor nu putem. Şi asta nu e neapărat o lipsă de educaţie, cât e disperarea de a nu pierde nici un minut aşteptând, şi de-aia unii îşi riscă viaţa traversând pe interzis, sau cu maşinile claxonând, în înjurăturile şoferilor la fel de grăbiţi şi ei!, cum s-ar putea altfel.

Cel puţin pe la noi, pe la Bucureşti, aşa e. Ştiu că prin alte locuri româneşti timpul curge altfel, iar oamenii au o viaţă mai tihnită, mai fără stress. În marile oraşe însă, simt că zilele ne sunt scurtate cu cel puţin câţiva ani din cauza grabei, a stress-ului, a grijilor suplimentare. Tot mai bine-i la ţară.

Anunțuri

7 gânduri despre „La viteză maximă

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s