Compromisuri şi răbdare


Întâi, să definim compromisul. Ce e el, de fapt: e un lucru, o acţiune, un gest pe care îl faci pentru cineva, dar pe care nu l-ai fi făcut niciodată în condiţii normale.

Sunt situaţii diverse în care eşti nevoit să faci compromisuri. Într-un colectiv, care poate însemna un grup de prieteni, sau colegii de serviciu, iar aici compromis înseamnă a-i accepta pe ceilalţi din grup şi a nu încerca să-i schimbi. Un compromis poţi face şi când, deşi e ruşinos, preferi să fugi ca să nu iei bătaie, se poate şi aşa. Dar împrejurarea în care cel puţin o dată în viaţă facem compromisuri e atunci când te afli în cuplu.

De ce în cuplu? Păi, în funcţie de stadiul în care cineva se află într-o relaţie şi de statutul în acel cuplu poţi face diferite tipuri de compromisuri. Când eşti la început, te cenzurezi mai mult, îţi muşti buzele şi înghiţi o înjurătură pe care erai gata s-o tragi. Ca bărbat te abţii să bei prea mult, să nu creadă domnişoara că eşti drojdier. Ca femeie, te porţi cât mai delicat şi mai diafan, fiindcă vrei să-i dai o senzaţie de feminitate pură în ce te priveşte. Totul e roz la începutul unei relaţii, tocmai fiindcă fiecare din cei doi încearcă să-şi mascheze defectele.

În cazul unul cuplu echilibrul e fragil. Rare cazurile când cei doi se află la acel nivel de experienţă în doi, în pat, sau de viaţă şi rareori cei doi oferă afecţiune în acelaşi procentaj. Aici apar şi mai multe trunchieri de personalitate. O fată fără experienţă va face orice, totul şi ceva în plus pentru a-l păstra aproape pe cel ce pare să-i fie bărbatul vieţii. Asta în timp ce lui, celui cu experienţă, şi-aşa sigur pe el, îi vor creşte corniţe şi mai mari iar distanţa dintre sentimentele lui şi ale ei va creşte. El va fi din ce în ce mai rece şi mai distant, convins că fata e înnebunită după el, iar ea va fi cu atât mai disperată să nu-l piardă.

Dar aţa se întinde tot mai tare, până se rupe. Nu îţi poţi muşca buzele la nesfârşit, nu poţi tăia felii din personalitatea ta în fiecare zi, riscând să rămâi fără niciun pic de respect de sine. Cel ce rabdă zi după zi şi renunţă la mult din orgoliul său va fi cu atât mai furios când va constata că orice a făcut a fost în zadar şi cu umilinţa şi supuşenia nu a rezolvat nimic ba, mai mult, n-a reuşit decât să îngroaşe şi mai mult zidul de gheaţă dintre cei doi. În cele mai multe din situaţiile astea de care tot zic, în care unul face totul, iubeşte la maxim, iar celălalt se mărgineşte la a face act de prezenţă în relaţie, despărţirea se face cu strigături. Cel ce a răbdat atât îşi pierde cumpătul şi răbufneşte la adresa celuilalt, iar după despărţire câtă iubire era înainte se transformă în ură. Totul din cauza prea multor compromisuri.

Reclame

9 gânduri despre „Compromisuri şi răbdare

  1. Zau, ma sperii. Sper ca e ceva legat de serviciu, sau de niste vecini, nu de relatia ta familiala. Si chiar si daca este, zau, nu e cazul sa te simti asa de suparat. Ca efectiv nu mai stiu ce sa fac ca sa te simti mai bine, si sa incepi sa scrii articole mai vesele, eventual macar o poza cu o friptura de Paste, ca totusi sa ma chinui sa traduc poezia Martisor si pe lb franceza nu prea am chef.

  2. vezi ca a intrat la spam comentariul cu poezia de Martisor in franceza, am pus si linkuri cu cantecele in franceza…dar sa stii totusi ca germana nu stiu inca, si nici rusa nu stiu…asa ca mai mult e atata chiar ca nu pot sa te inveselesc…

  3. Zau, acum ca recitesc acest articol…cred ca se potriveste si ca manifest pt majoritatea poporului rezident pe peninsula Crimeea cand a zis adio Ucrainei la referendum.
    (A nu se intelege prin asta ca eu as avea intentia de a-ti zice tie asa in mod necorespunzator, „Tatarule!”)

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s