Ziua Italiei și viitorul României


E ziua Italiei azi, locuitorii din Peninsulă fac 75 de ani de la referendumul prin care Italia s-a proclamat republică. După 22 de ani de dictatură fascistă, precedați de 85 de ani de monarhie, italienii erau extrem de dezbinați. Sudul a votat pentru monarhie, nordul pentru republică. Italienii erau despărțiți și de simpatiile politice: fasciști și socialiști/comuniști, partizanii din rezistența antifascistă.

Azi, românii sunt, deși uniți într-o Românie mare, minus Bucovina de Nord, Herța și Cadrilater, sunt mai certați între ei ca niciodată. Pe orice teme posibile: tradiționali și „progresiști”, ortodocși și atei, oameni normali și militanți legebete, vacciniști și sceptici.

Mi-ar plăcea să avem și noi un referendum precum italienii acum trei sferturi de veac, dar să alegem monarhia. Nu știu de cine-ar fi reprezentată, așa căpușată de securiști precum e Casa Regală, dar e visul meu. Fiindcă numai un șef de stat patriot și atașat de români ar putea să ne împace, după treizeci de ani de conducători și mass-media care au lucrat la dezbinare cu real succes.

Tu ce părere ai?