Consumismul


A auzit toată lumea ce înseamnă cuvântul ăsta la nivel planetar. Mega-companii producătoare, ce vor să vândă cu orice preţ, angajaţi exploataţi la maximum pentru maxim de profit, etc.
Despre partea românească a poveştii vreau să vorbesc. Pe timpul ălălalt, că vrând-nevrând ne raportăm la el, se produceau de la cele mai mari, până la cele mai neînsemnate subansamble şi piese de schimb pentru orice aparatură electronică sau electrocasnică. Aşa s-a învăţat tot românul să meşterească câte ceva: pentru că pentru orice găseai piese de schimb, dar pe ambalaj nu scria: a se înlocui doar de personal calificat la un atelier specializat, aşa cum scrie acum. Oricine îşi schimba singur o priză, butonul de la aragaz, mânerul de la frigider ori cuţitul de la râşniţa de cafea. Acuma nu mai putem, pentru că nu mai găseşti nimic de schimb. Cu greu am găsit, acu câteva luni, un termostat de frigider, dar l-am putut găsi pentru că frigiderul era Beko, iar termostatul e la fel cu cel de Arctic. Că altfel eram nevoit să mă duc la hoţii de la reprezentanţă, dacă nu găseam. Şi acolo adăugau şi manopera, chiar dacă eu doar îl cumpăram şi mi-l montam singur.
Nu se mai găseşte nimic, pentru că tendinţa e să arunci orice aparat, indiferent cât de neînsemnată e stricăciunea. Apar tot felul de oferte, de genul „aduci un frigider vechi, şi primeşti la schimb unul nou, cu X % reducere”. Frigider pe care, altminteri, l-ai fi reparat cu câteva zeci de lei.
Înţeleg că toată lumea trebuie să mănânce, dar dacă se poate mai ieftin, de ce se preferă mai scump? Pentru că tendinţa mondială e asta. Nu se mai repară nimic, că aşa marile companii încasează puţin, ci împingem clientul să cumpere alt produs nou. Multe din electrocasnice sunt şi construite de aşa manieră încât odată stricate, să nu mai ai cum înlocui nimic, fie componentă electronică, fie mecanică. Toate astea în numele unei societăţi de consum la care am aderat de bună-voie.

9 gânduri despre „Consumismul

  1. Consumismul a determinat in ultima jumatate de secol o schimbare radicala atat a individului, cat mai ales a viziunii despre calitate. Cuvintele cheie sunt: repede, mult si ieftin. Aceasta schimbare s-a repercutat cu consecinte evidente asupra a doua capete de lant ecosistemic: sanatatea individului si degradarea mediului inconjurator.

    • Apropos de calitate, sunt produse si obiecte mult mai proaste, care sa se strice mai repede si, implicit, sa fi inlocuite.

  2. Am auzit, demult, o emisiune in care se vorbea despre productia industriala si despre servicii. Se spunea (nu mai stiu prin ce ani), ca s-a facut o analiza si s-a ajuns la concluzia ca intr-un anumit timp, toti oamenii din SUA vor avea frigider, masina de spalat si alte electrocasnice. Ce vor face atunci firmele producatoare? Vor concedia oamenii, daca piata s-a saturat? Raspunsul economistilor si politicienilor de atunci a fost: serviciile. Insa se vede ca nu numai serviciile au inlocuit excesul de produse, ci si ceea ce spuneai tu: consumismul.

    • Pai ce, americani n-au toti cate un frigider, aragaz si un teveu? Numai ca, de cate ori se strica, isi iau altul. Ford, ala cu masinile a inventat acu aproape 100 de ani conceptul uzurii programate. Chestie care n-are cum sa nu se fi extins de la masini si la celelalte obiecte de larg consum.

      • Da, uzura programata inseamna sa stii cand sa schimbi o piesa (caci nu toate piesele se uzeaza la fel de repede), nu intregul produs. Insa economistii si politicienii au incurajat consumismul pentru a sustine economia. Eu cumpar de la tine si tu de la mine, si cu cat mai des facem asta, cu atat statul ia de mai multe ori impozite pe fiecare tranzactie. In felul acesta si tu si eu avem un loc de munca, patronul are profit si statul deasemeni. Si poate ca e mai placut si mai rapid sa cumperi un produs nou decat sa-l repari pe cel vechi. Insa pe termen lung exista si dezavantale, cele pe care le-ai mentionat si altele.

      • Io stiam ca uzura programata este exact termenul pana cand producatorul iti garanteaza calitatea produsului, termen dupa care, de obicei, piesa uzata se strica, si fabricarea ei intr-un astfel de mod implica niste cercetari specifice, pentru a face acea piesa sa se strice exact cand e programata, si pentru a te face sa cumperi alta.

Tu ce părere ai?