Dă-ne, Doamne, şi traista


Cică anul ăsta se face recoltă bună. Dar tot nu-i bine. Ţăranii n-au silozuri unde să-şi depoziteze cerealele. Parcă văd că iar samsarii şi geambaşii din agricultură le vor cumpăra produsele la preţ de nimic, pentru că ţăranul e obligat de datorii să vândă, iar la iarnă-primăvară când va fi nevoie de grâu şmecherii îl vor vinde mult mai scump. De-aia nu ne ajută Dumnezeu, că suntem şi proşti, şi-ai dracu!
Dă-ne Doamne, bagă-ne şi-n traistă, da’ dă-ne şi traista, că nici de-aia n-avem!

5 gânduri despre „Dă-ne, Doamne, şi traista

  1. Nu exista sa nu existe silozuri. Poate ca o parte din ele au fost desfiintate, insa probabil ca altele au trecut din proprietatea statului in proprietate privata.
    Ma gandesc ca, daca taranii si-ar face acte de comert exterior, ar putea sa-si vanda marfa la bursa. Nu stiu daca e o idee buna.
    Insa statul ar trebui sa-i ajute sa-si vanda marfa cat mai profitabil. Din cate stiu eu, nu cred ca se va intampla asa ceva, caci politica tuturor guvernelor a fost antitaraneasca. De ce? Cel mai probabil firmele de comert cu produse agricole sunt tot ale lor. Sau ale fiilor lor, sau alte rude, prieteni etc.

    • Cine sa-l ajute pe taran sa vanda la Bursa? Toate guvernele de dupa 89 (de-aia am eu boala pe Iliescu) trebuiau sa faca totul pentru ca Romania sa se modernizeze si sa progreseze, cu metode actuale. Taranul nostru tot la piata, balci, obor, iarmaroc stie sa-si vanda marfa. Nimeni n-a facut nimic pentru a incerca sa emancipeze si marea masa a oamenilor din agricultura, domeniu economic care ne tine in picioare pentru ca ne hraneste.

  2. Sa stii ca pe piata cerealelor au intrat mari jucatori (exportatori)Cargill si Toepfer ,cel putin astia sunt aici ,in zona mea.Asa ca micul fermier vrea nu vrea trebuie sa vanda la ei ,altfel dispare…

    • Pai asta inseamna cacatul de globalizare, si de europenizare. Daca nu ne organizam si nu ne asociem intre noi pentru a fi mai puternici, Europa ne mananca.

Tu ce părere ai?