Chipul sufletului


Scriam într-un articol de acum vreo lună despre oameni frumoşi şi simpatici, şi mă întrebam cum e mai bine. Azi mă gândesc să abordez cumva aceeaşi temă, dar dintr-un alt unghi.

Înfăţişarea fizică ţine cu siguranţă de interior. Trupul omului, mai ales chipul, e o reflexie a sufletului. Când spiritul e de o anumită factură, la fel şi chipul respectivului va fi luminos sau întunecat, vesel sau trist, frumos sau urât. De jucat teatru e greu, iar dacă te poţi preface, e doar pentru un timp, nu poţi fi actorul falsului interior toată viaţa.

Reflexia eu-lui e până la urmă dezvăluită. E ca atunci când un prezentator TV zâmbeşte la cameră, dându-ţi senzaţia că e un om bun, fericit şi liniştit interior, dar când e surprins off the record sau cu o cameră ascunsă poţi descoperi trăsături ale chipului ce dezvăluie cu totul alte trăiri interioare.

Dar unii nu se prefac. Ori nu pot sau nu ştiu, ori refuză să pară altfel. Poţi încerca să ascunzi starea interioară prin intermediul chipului aflându-te în ambele ipostaze. Cei mai mulţi sunt cei ce încearcă să mascheze răutatea din interior, pentru asta folosind diverse grimase ori zâmbete false. Trucuri care păcălesc pe destui, ce se lasă influenţaţi de falsa bunătate afişată de cei prefăcuţi. Sunt insă şi oameni cu suflet bun (de obicei bărbaţi) care se încruntă intenţionat pentru a da senzaţia de duritate ori de mascul feroce.

Aşadar, dacă întâlnim persoane ce afişează anumite trăiri interioare pe interfaţa numită chip, e bine să nu tragem concluzii pripite. E mai bine să aşteptăm până când omul, mai devreme sau mai târziu, îşi va dezvălui adevărata faţă din interior, pentru a putea trage o concluzie în ce priveşte calităţile sau defectele acestuia.

9 gânduri despre „Chipul sufletului

  1. Finalul articolului explica de ce ne inselam in privinta oamenilor: privim viata cu superficialitate.
    Cel mai bine ajungi sa cunosti oamenii cand ii vezi in situatii critice pentru ei, cand sunt concentrati, de exemplu, la supravietuire si nu se mai concentraza la masca de zi cu zi. 🙂

    • La aspectul ăsta, cu înşelatul în ce priveşte oamenii, nu mă gândisem. Comentariul tău e ca o completare la articol. Mulţumesc!

  2. Exact acelasi lucru il discutam la un moment dat cu o prietena. Ea era de parere ca, uratenia sufleteasca se reflecta pe chip, oricat de mult s-ar stradui cineva sa ascunda asta.
    Eu n-am stat sa analizez lucrurile in felul acesta, dar stiu sigur ca rar mi se intampla sa ma insel asupra caracterului unei persoane. Acel „feeling” pe care il am in primele 10 minute de discutie, conteaza.

    • Păi şi eu cred că mă aflu printre cei ce pot citi cu uşurinţă în sufletul, dar şi în mintea unui om. Sunt însă şi persoane care pur şi simplu nu spun nimic, care sunt greu de citit.

      • Faţa o fi greu de citit, dar daca stai puţin prin preajmă vei vedea că tăcerea şi gesturile trădează anumite lucruri pe care oamenii vor să le ascundă de obicei, indiferent că e vorba de bunătate sau dimpotrivă.

      • E adevărat, atunci când încerci să vezi ce fel de om e cineva, trebuie să te uiţi la tot, inclusiv limbajul corpului. Ai dreptate 🙂

  3. Zau, dar ce rost are sa cunosti chiar atat de bine alti oameni, in afara de cativa acolo mai importanti pt tine personal, adica 1-2 eventuali prieteni, 1-2 eventuali iubiti, 1-2 eventuali sefi, etc. ? Pe mine acum ca adult care totusi nu mai e asa de interesat sa isi faca prea multi prieteni noi carora sa le placa cat de cat de mine si sa ma invite si pe mine la vreun joc sau vreo petrecere, cum as fi fost poate in sc generala sau primii ani de liceu, cred ca m-ar apuca durerea de cap sa stau sa observ eu personal atatia oameni la un asemenea nivel de profunzime, cand de fapt nici nu imi pasa de ei nici lor de mine…ma rog, daca as fi manager sau leader de un grup mai mare de oameni fata de care as avea vreo raspundere anume, poate ca m-ar interesa sa-i cunosc asa cat de cat ce-i poate pielea fiecaruia, mai ales in legatura cu intrebarea esentiala daca o sa ma voteze tot pe mine sa continui sa fiu leaderul lor si pe viitorul termen acordat in sistemul democratic respectiv, in loc sa ma sape pe la spate sau sa faca vreo revolutie impotriva mea ca leader al lor !

    • P.S. Da, si eu sunt de acord cu observarea cat mai amanuntita a limbajului corpului…atentie !…in stare treaza si ne-intoxicata cu alcool (decat poate maxim maximorum 0,6 la mie, adica max 2 pahare de vin sau cca 30 ml vodca sau tuica pt un barbat de cca 70 kg si 1 pahar vin sau 15 ml de vodca pt o femeie de cca 55 de kg) a unui eventual iubit sau iubita de interes deoarece aceasta observatie amanuntita ne poate spune ff multe lucruri chiar importante de viitor despre acea persoana, inclusiv daca are cu adevarat capacitatea de a consimti la relatii sexuale, sau daca are cine stie ce tare neurologice de la un posibil consum anterior nesabuit de alcool si droguri ilicite sau cine stie ce sechele de la infectii pe creier sau lovituri in cap, ca astea chiar vor reprezenta factori deoasebit de important de screening pt a evita sa ne incurcam cu asa cineva !

      De cand am eu de gand sa scriu pe blog asa mai organizat ce fel de teste de screening sunt absolut minim necesare atunci cand te duci la un club sa incerci sa socializezi cu alti oameni in scopuri romatice, ca sa stii pe cine sa elimini din prima, chiar daca o arata ca Brad Pitt, sau Angelina Jolie, mai ales daca pare el sau ea interesata de tine, (ca asta e deja de nivel de ALARMA ridicata pt potential RISC deosebit de inalt !)…ca in clipa asta am asa numai fragmente scrise pe diverse biletele pe care le-am auzit pe ici pe colo, mai mult din diverse barfe, dar chiar doresc sa le compilez in mod mai organizat + sa le verific si de pe wikipedia daca sunt cat de cat stiintific corecte, pt ca mi se par chiar utile pt o populatie mai larga !

  4. citind inceputul articolului eram pregatită sa comentez ceva, da cu cat am inaintat in text am inteles ca ai scris fix ceea ce voiam io să citesc:)
    felicitări pentru articol. mi-a plăcut, sincer.

Tu ce părere ai?